Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 januari 2018

Fredrika Bremer i Göteborg

Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap, berättade om Hertha av Fredrika Bremer (1801-1865) publicerades 1856 stod Sveriges kvinnor fortfarande under sina mäns eller fäders förmyndarskap. Den kvinnohistoriska klassikern blev ett viktigt inlägg i den debatt som ledde fram till en reform på kvinnors förmyndarskap. Åsa Arping är aktuell med textkritisk nyutgåva av Bremers idéroman.

trädgårdspynt för bokläsare

Ibland får vi besök.
 En tung staty av sten.
Snön stannar bara några dagar på Hisingen.

30 januari 2018

mitt första ikea-köp à la 1973

Nästan 70 år kulturhistoria, de gamla katalogerna hårdvaluta, inlåsta på museet.
Många unga skapar nästan likadana ikea-hem och slänger alla ärvda möbler. Min egen TAJT-soffa av jeanstyg i mitt första hem 1973. Min mor vilar i kort-kort. Inte en ärvd möbel så långt ögat kan nå. Heltäckningsmatta direkt på betongen! Jag fick köpa en insats-lägenhet, men inte telefon eftersom jag inte var myndig ännu.

slaveri/rasism

Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri! föreslår Lyran. Viktiga böcker, vi får inte bli historielösa.
Älskade (Beloved 1987) av Toni Morrison berättar om Sethe och hennes dotter Denver år 1873, efter slaveriets avskaffande och inbördeskrigets slut.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead är ett nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till friheten i norr.

Svarta vatten av Attica Locke berättar om de svartas nutidshistoria i USA, där de svarta inte bedöms likvärdigt som vita i rättsväsendet.

29 januari 2018

har VABB:at idag, tips - kulturkollo

Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen av Bo Hejlskov Elvén, Tina Wimanger, tips om man har flera barn att ta hand om samtidigt.
De små vill lyssna mer än man orkar läsa, bibliotek är toppen.
Trevligt att få vara med två lite förkylda barnbarn, kvalitetstid. 
Visst är hösten och januari tuff tid, även fyra dagisfröknar sjuka.

27 januari 2018

Ett helt bröd av Samuel Agnon - världens sämsta översättning av hebreiska?

"Herr Gressler är min gamle bekante. Min bekante i högsta potens. Jag känner honom - ja från när? Kanske från det jag nådde min första mognad. Och jag överdriver icke om jag säger att från det jag vart bekant med honom har vår kärlek icke hört upp. Så allmänt älskad han är kan jag dock säga att jag är honom kärare än alla, ty han har omakat sig med mig och visade mig beständigt alla slags förlustelser. Och då jag var trött av dem förströdde han mig med lärda spörsmål. På sin lott hade herr Gressler mycken lärdom, som kastade den lärdom man inhämtat annorstädes överända. Och aldrig begärde han vederlag: han gav nådigt och gladdes att man tog emot hans välgärningar Ack, det var tider! Jag var ung och han var rask att roa mig till den natt då mitt hus brann ned och allt jag ägde gick upp i rök." (sid 155)

Världens sämsta översättning av Viveka Heyman? Som skriver: "I metodens regler ingår att man har lov att utnyttja alla möjligheter till tvetydig läsning som texten kan bjuda och att konstruera fram svårigheter, hur långsökta som helst; olika tolkningar anses inte utesluta varandra." (sid 17)

Kurt Wilhelm skriver i förordet: "Det största under som skett med Argon är hans språk. Man kan knappast tala om hans stil, ty varje berättelse och varje roman har sin säregna. Agnons språk är unikt. Om man läste upp några få ord ur ett av hans verk för en kännare av hebreisk litteratur, skulle denne omedelbart känna igen Agnon. Has språk är en syntes av de olika skikten i gammal och modern hebreiska. Bibel, Talmud, Midrasch, Kabbala, bönbok, allt hos honom är en enhet - Agnons hebreiska. I hans stil finns inte ett överflödigt ord. Hans fina humor är bunden till själva språket." (sid 14)
Novellen Ett helt bröd (Pat shelema) ur samlingen I havets mitt (Bilvav Iamim 1966) av Agnon handlar om den hungrige mannen som är ensam för hans hustru och barn är utomlands. Han försöker göra två saker samtidigt; posta sin väns brev och hitta någonstans att äta, det är inte så lätt som det låter. Det skulle kunna bli en rolig liten kortfilm à la Mr Bean.

Samuel Agnon (1988-1970) var israelisk (hebreiskspråkig) författare och fick Nobelpriset tillsammans med Nelly Sachs 1966.
4. Läs en novell av en Nobelpristagare.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III, tid året ut.

Det handlar om oss av Åsa Ringdahl

  "Allt bra?" frågade han.
  "Ja", sa hon och rodnade. Det var något med den där rodnaden som ställde till det för honom.
  Det blev tyst. Johan letade desperat efter något att säga. Ändrade läge på stolen och la upp en arm på bordet. För hur svårt kunde det vara egentligen? Han var ju faktiskt något av en expert på tjejer. Skulle han säga något om Simon kanske? Dissa honom utan att det märktes? Be om ursäkt och erbjuda sig att slå ner honom? (sid 35)
Det handlar om oss av debutroman av Åsa Ringdahl om Johan som är duktig hockeyspelare från Brynäs och flyttade till Östersunds för att börja på hockeygymnasiet. Malin flyttade för att kunna fortsätta träna och tävla SM i dressyr. Tänk att en dag få läsa en bok där Malin är en duktig hockeyspelare och Johan gillar hästar. Fast det finns en hästkille med i stallet.

Boken är trovärdig om vardagen i skolan; med puttande, hårda slag, svärande, osäkerhet, försiktigt närmande - som i verkliga livet. Ambitiösa unga med läxor och vänner med intressen och störiga högljudda kompisar. Älskar, älskar inte, älskar... Men frågar unga fortfarande år 2018: "Hur många andra har du haft?! Du sa att jag var din första." En bladvändare, man vill veta hur det går.

"Det satt ett papper på kylskåpsdörren. Hon läste mot sin vilja. När hon var klar behövde hon inte längre undra varför han var så vältränad. Eller varför hon bara var en parentes i hans liv. Hon hade aldrig i hela sitt liv sett ett sådant hårt tidningsprogram.
  Hon drog igång köksfläkten och bestämde sig för att göra som Johan sagt. Stanna i nuet."(sid 218)
Flera smakbitar: HÄR.

Jean Sibelius natt av Lars Gustafsson

"En sådan förvårsnatt år 1948, när ännu inget tranpar har passerat men Mästaren tankfullt sitter vid det redan alltför länge öppnade fönstret - rummet hade börjat kylas ut och den filt Aino lagt över hans axlar hade omärkligt glidit ner - hör han ett främmande ljud nerifrån." (sid 259)
Jean Sibelius har inte skapat något på tre decennier, han sitter dagligen i sitt arbetsrum och försöker knåpa ihop något. Han drömmer att en ung kvinna klättrar upp genom hans fönster och besöker honom. Hon heter Mélisande och är hans Symphony No. 8. och hon vet vad han inte vet. Jean Sibelius natt av Lars Gustafsson finns i samlingen Fantastiska berättelser.
8. Läs en novell om en hemlighet.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III hos, tid året ut, för att klara utmaningen ska man läsa minst tjugo noveller.

25 januari 2018

Virginia Woolf’s 136th birthday

En liten svartvit film om Virginia Woolfs liv:
Google har också hedrat Woolfs födelsedag den 25 januari:

Zadie Smith - hett #38

Ibland köper man en bok man hört så mycket gott om, ändå gömmer den sig i bokhyllan oläst. NW, Londons postnummer, handlar om vänner, platser, möten i 80-talets London. Vännerna Leah och Nathalie växer upp som vänner men växer isär och väljer helt olika liv.
 Senaste nummer av Vi Läser har en lång intressant intervju med Zadie Smith om hennes liv med make och två barn på Manhattan. "Jag är inte konstig alls. Jag lever bara vidare på det sätt jag gjorde innan 2006. Att kolla sin mobil var femte jävla sekund, är det normalt? Det går att slå på datorn  högst två gånger per dag och ändå hålla full koll på nuet. Att se folk sitta upptagna med sina mobiler är som vara omgiven av heroinister, jag kan inte förstå deras beteende."

Veckans inlägg i Monikas Hett i hyllan där man bekänner sina hyllvärmare.

sämsta bok - helgfråga

Vilken bok har fått ditt lägsta betyg? undrar Mia i Helgfrågan och det kan jag inte riktigt svara på för jag läser sällan dåliga böcker... och det finns bra böcker jag inte tycker om.
Bonusfråga: Vilken tv-serie tycker du är riktigt bra? just nu tycker jag det är trevligt att följa de kvinnliga poliserna Scott & Bailey i svt.
Mias Helgfråga

ljus och mörker - olikhet

Ljus (1962) av Inger Christensen är en vacker ljus bok, båda inuti och utanpå. Sällan man läser en lyrikbok från pärm till pärm, vid varje läsning får orden ny innebörd.
Stranden om natten av Elena Ferrante är en annorlunda barnbok. Femåriga Mati glömmer sin docka på stranden, den elaka jättelånga strandvakten sjunger och krattar skräp, det blir mörkt. Man tänker på Ferrantes väninnor, när Lila slänger Elenas docka i en mörk källare. Ingen bok för alltför känsliga barn, fina illustrationer.

Nu befinner vi oss i mörka januari, men ljuset är på väg. Ungefär en halvtimmes mer dagsljus per vecka just nu runt Göteborg. Veckans ordpar är inspirerat av detta ljus och mörker, vilket självklart kan tolkas både bildligt och bokstavligt, skriver Enligt O.

24 januari 2018

så här roar jag mig nu

Någon gång varje år reser vi till Storbritannien, de återstående 360 dagarna får jag försöka roa mig bäst jag kan i läsfåtöljen:
Två små böcker med mycket innehåll: Londons parks and gardens av Nana Ocran har handväska storleken, fullt med underbara foton och tips om vackra platser man knappt hört talas om. Tea & Cake London av Zena Alkayat njuter en bara med ögonen. Kanske vi inte besöker just dessa ställen, men då hittar vi något annat ställe.

23 januari 2018

Brott och straff - 1968

Det finns många intressanta böcker som kan läsas om och om igen, i 16-års ålder läste jag Brott och straff (1866) av Fjodor Dostojevskij (1821-1881), översatt till gammelfinska, min bok är tryckt 1917, Finland blev självständigt samma år. Jag blev väldigt tagen av boken, läste intensivt.
Svensk långfilm från 1945. Den unge och fattige studenten Rodion Raskolnikov lever i S:t Petersburg på 1860-talet. Han har en teori om att vissa människor är utvalda och därmed även har rätt att begå brott, ja till och med döda onyttiga själar. Hans syster är på väg att gifta sig med den rike hovrättsrådet Lusjin. För att förhindra bröllopet beslutar sig Rodion för att rånmörda pantlånerskan Aljona. Efter dådet svävar han i ovisshet om han är avslöjad eller inte och en svår tid väntar. Regi: Erik "Hampe" Faustman. I rollerna: Erik "Hampe" Faustman, Gunn Wållgren, Sigurd Wallén, Elsie Albiin, m.fl.

Förintelsen - topplista v.4

Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, ett datum som brukar uppmärksammas på lite olika sätt på bl a offentliga platser och i skolor. Veckans topplista handlar därför denna vecka om böcker som skildrar just förintelsen. Ett tungt ämne, men viktigt, skriver Johanna.
Vad är Auschwitz? : samtal med min dotter av Annette Wieviorka
Den ocensurerade Anne Franks dagbok har jag inte läst, finns i bokhyllan.

Tillbaka till livet - En historia från andra världskriget; en judisk mormor för sitt barnbarn om de hemska saker hon upplevde under andra världskriget, hon berättar också om sin och andras vilja att överleva.
Varför har du ritat siffror på din arm farmor? av Rolf Tardell.
Ninas resa av Lena Einhorn är bra både som film och bok.
k
I tonåren läste jag en hel del böcker om krig och läger på 1970-talet.
Vår dotter fick åka till Auschwitz i nian och sedan berätta om det i olika skolor.

22 januari 2018

Ferrante blir filmad

typ 32 avsnitt i serien i filmas i Neapel och börjar visas i år.

för Carl Jonas Love Almqvist-nördar

"Vanligtvis tänker vi kanske på rotlöshet som den identitetsförlust som kan uppstå när en människa tvingas lämna sin hemort. Men man kan också bli rotlös i sin egen kultur och tradition om roten inte får näring, eller rätt sorts näring." (sid 58 av Zyka)
ESSÄ är en ny intressant tidskrift vars första nummer handlar om Almqvist ur olika synvinklar. Historikern Henrik Berggren, nationalekonomen Jesper Roine, filosofilektorn Christine Zyka och poeten Johan Jönson skriver om essän ”Svenska fattigdomens betydelse” (1838) av Carl Jonas Love Almqvist. Essä, någonting mellan det personliga och det vetenskapliga.
bernur har också läst: HÄR.

21 januari 2018

Den stora utställningen i Göteborg

"Albert älskade japanerna. I deras kultur fann han samma svala, enkla skönhet som i matematiken. Nå ja, kanske inte när det gällde musiken. Albert trodde aldrig att han skulle kunna lära sig att uppskatta japansk musik. Men bildkonsten! Trädgårdarna, templen, teceremonin! För att inte tala om skrivtecknen, som förhäxade honom med sin organiska elegans." (sid 34)
Hittade boken på biblioteket, som göteborgare har man hört talas om Jubileumsutställningen på Liseberg 1923 och därför blev jag nyfiken på Den stora utställningen av Marie Hermanson, jag har ju inte koll på allt som hände för hundra år sedan, men Hermanson har gjort bra research och skriver bra och trovärdigt. Albert Einstein höll sin föreläsning i kongresshallen på Liseberg 1923, kung Gustaf V var med i publiken och lyssnade. Varför stal doktor Müller Einsteins kalender? Egentligen hette han Paul Weyland, antisemit. Varför bjöd faster Ida hem honom?

"Elins bröder brukade ofta spela jazz på grammofonen hemma. Men att höra musiken från levande orkester i en lokal med hundratals dansande var någonting helt annat. Rytmen kröp in under huden. Den fick en att känna sig djärv och smart och självmedveten." (sid 105)
Flera smakbitar: HÄR.
Tre helsidor i Göteborgs-Posten:

18 januari 2018

Anyurus bok blir film

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru som handlar om vänskap, svek, terror, övervakning, kontroll ska bli film. Filmen kommer att regisseras av Goran Kapetanovic.

bloggaktiviteter - helgfråga

Vilka bloggaktiviteter deltar du i? undrar Mia i Helgfrågan:
Smakebit søndag, helgfråga på torsdagar, topplista på tisdagar, läser noveller, ibland sporadiskt något mer.
Bonusfråga: Har du något husdjur? inte just nu, men har haft katter.
Mias Helgfråga

himmel och helvete - olikhet

Vi behöver nya namn av NoViolet Bulawayo berättar om 9-åriga fattiga Darling i kåkstaden i Zimbabwe. De hungriga barnen pallar halvråa guavor för att stilla hungern. Vuxna har inte ork att bry sig. Familjens hem har förstörts i Zimbabwe. De flyttar till USA, och livet blir mer lik himmel. Läs mer: HÄR.

Maurice (1914) av Edward Morgan Forster (1879-1970) ville han inte ge ut under sin livstid, det var ett helvete att växa upp som homosexuell i England för hundra år sedan, läs HÄR. Den faderlösa Maurice Hall får en lektion om livet av sin gamla lärare, men ingenting stämmer för honom, något är fel. Maurice lever ensam och känner sig död. Han vill ha hjälp, men kan inte rådfråga husläkaren som anser att dessa är "sedeslösa uslingar av Oscar Wildes sort". Forster skriver i sitt slutord 1960 att han har trott att kunskap skulle medföra förståelse.


Vilka kulturella verk förknippar du med himmel och helvete? undrar Enligt O.

En engelsman i Paris - hett #37

Ibland glömmer man bara en bok som man verkligen velat läsa som med En engelsman i Paris av Nicolas Barreau, jag har till och med haft två ex, gav en till svärdottern.Vi får se hur det blir med trettioåriga Aurélie som vandrar ensam i Paris, hennes far har nyligen dött och pojkvännen har lämnat henne för en annan kvinna. Sämre kan det ju inte börja.

Veckans inlägg i Monikas Hett i hyllan där man bekänner sina hyllvärmare.

17 januari 2018

London-sagor för anglofiler

jag läser sånt jag tycker om för barnbarnen, som Ture Sventon i London av Åke Holmberg, Barna Hedenhös besöker London av Bertil Almqvist och Tuffs på äventyr i London (Patch's London Adventure).

Krisboken bäst innan fattigmånaden

Januari årets fattigaste månad?! Man börjar väl inte planera sitt liv första januari - dessutom är traditionell julmat billigt med alla lockpriser. Och säljs ännu billigare strax efter jul, bra mat med lite fantasi. Affärer har sålt rotsaker för 5 kr/kg; lök, morötter, rödbetor, kålrot, vitkål. Dessutom fin julkorv för 10kr. Detta blir världens godaste vintergryta för två ca femton kronor, mindre än 7 kr/person. Koka havregröt till frukost, nyttigt också. Köp mindre, släng ingen mat - bra nyårslöfte.
Krisboken : nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi av Vanja Persson kan behövas nu ifall man tänkt kortsiktigt och januari kommit överraskandes. Man kan också vara arbetslös, studerande, sjukskriven, pensionär, nyskild. Då måste man snåla hela tiden, inte bara januari. Lär dig göra veckomatsedel, spar både tid och pengar. Drick gratiskaffe där det bjuds, släng ingen mat, köp mindre, laga rester.

Låna Krisboken på biblioteket och lär dig hantera din ekonomi, både tillfälliga kriser och planera långvarigt: bostad, arbete, bilen. Ta hand om dina saker; laga kläder, sköt om cykeln. Byt kläder med vänner. Köp inget på avbetalning, bra saker finns på loppis. Sälj av ditt överflöd, saker du aldrig använder.

Lär dej spara - men rör aldrig barnens pengar! Köp inga dyra presenter, ge bort din tid. Bibliotek har inte bara gratis böcker, man kan läsa tidningar, låna filmer, musik. Istället för dyra bjudningar fixa knytkalas med vänner. Var kreativ! Tänk att småutgifter blir lätt stora, en godisbit för en tia om dagen blir 3650kronor på ett år.

En kopp te av Katherine Mansfield

"Hon iakttog, hur denna andra mötte värmen, trevnaden, ljuset, den svaga doften, allt detta, som för henne själv var så bekant, att hon ens tänkte därpå. Det var fascinerande. Hon liknade den lilla rika flickan i sin barnkammare, som hade alla skåpen att öppna, alla askarna att packa upp.
  - Kom med, kom med upp, sade Rosemary, som längtade efter att börja visa sig frikostig. Kom med upp på mitt rum. _ Hon ville dessutom skydda den stackars lilla varelsen för stirrande tjänstefolk; medan de gick uppför trappan, beslöt hon, att hon inte ens skulle ringa på Jeanne utan själv ta av sig ytterkläderna. Det stora var just att vara naturlig." (sid 261)
Noveller för världens barn 2009 med Zhang Ailing, Julio Cortázar, Nikolaj Gogol, Ernest Hemingway, Maria Jotuni, Franz Kafka, Ghassan Kanafani, Naguib Mahfouz, Norman Mailer, Katherine Mansfield, Guy de Maupassant, Jean Rhys, Cora Sandel, Alexandr Solzjenitsyn, Anton Tjechov, Leo Tolstoj, John Updike, Yvonne Vera, Richard Yates, Barbro Alving, Victoria Benedictsson, Karin Boye, Stig Claesson, Tage Danielsson, Lars Forssell, Selma Lagerlöf, Lars Molin, Pär Rådström, Göran Tunström, Elin Wägner, Sandro Key-Åberg och Sonja Åkesson.

Jag har valt En kopp te av Katherine Mansfield som handlar om den väldigt rika Rosemary som i ösregn plockar upp en hungrig, mager och blöt tiggande kvinna i sin vagn och ta med henne hem till sig och bjuder på te.

39. Läs en novell där någon dricker kaffe eller te.
jag deltar i Ugglans novellutmaning: Läs en novell III hos Ugglan, tid året ut, för att klara utmaningen ska man läsa minst tjugo noveller. 

16 januari 2018

Ett hem med omtanke

"Använd det du har. Det spelar ingen roll hur miljövänligt ditt nya kök är om du rivit ut ett som fortfarande fungerade." (sid 8)
Ett hem med omtanke : harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn har gedigen innehållslista; allt från kök, vegetarisk mat, bakning, plastbanta, krukväxter, hälsosamma blommor, lakan, sömntips, garderob, miljö-tvätt, second-hand-soffor, belysning, städa på naturlig väg. Massa vackra inspirerande foton, tänkvärda tips. Allt behöver man inte följa, men ibland kan det vara bra att tänka och inte bara göra saker slentrianmässigt.

vinterkänsla - topplista v.3

Vinterkänsla (t ex omslag eller i bokens handling) förslår Johanna.

Det finns mycket fint man kan göra i trädgården; islyktor, bra formklippning.
The garden in winter av  Rosemary Verey, Rimfrost och trädgårdsdrömmar av Hannu Sarenström, Trädgårdsvinter av Sanna Töring.
Is (Ice) av Anna Kavan (1901-1968) utspelar sig i den nukleära vintern efter ett kärnvapenkrig, då en ny istid råder på jorden. Is (2012) av Ulla-Lena Lundberg berättar om livet på den åländska skärgården efter andra världskriget.

15 januari 2018

japanska råd för oss maximalister à la Kondo

Tips om boken fick jag av sonen som inte bott hemma på över tio år. Han har tidigare hjälpt oss att rensa i garaget och annat. En annan son har hjälpt maken gå igenom garderoben. Svärdottern har hjäpt mig rensa bland kläder - vilket skulle ha varit svårt ensam. Men man ska annars bara slänga och städa bland sina egna grejer: "Att kasta bort andra människors ägodelar utan att först be om tillåtelse visar på en fundamental brist på sunt förnuft", skriver Kondo.
Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem (The Life-Changing Magic of Tidying Up) av Marie Kondo är en bra bok för hon kräver inte att man måste tömma hemmet - bara man har ordning på sina saker och inte behåller saker som man inte tycker om och inte har glädje eller nytta av. Behålla bara saker som gör oss lyckliga och tillfreds.

Man ska gå igenom hela sitt hem, inte rumsvis utan gå igenom saker i olika kategorier; kläder, böcker, papper, komono (smink, köksgeråd, träning, smycken), sentimentalt (foton, dagböcker, souvenirer).

Papper kan vara svårt; räkningar, kontrakt, recept. Där har jag börjat minska inflödet av nytt papper; e-räkningar hamnar i mappar i datorn, har stoppat direkt-reklam, inga nya tidningar, läser Readly i iPad.

Komono betyder smågrejer, osorterade föremål, prylar
sortera komono i följande ordning;
dvd,
hudprodukter,
smink,
accessoarer,
värdeföremål (pass, kreditkort mm),
elektronisk utrustning (digitalkameror, sladdar),
hushållsutrustning (brevpapper, kontorsmaterial, sygrejer mm),
förbrukningsvaror (medicin, näsdukar, tvättmedel mm),
konserver och torra saker,
övrigt.

Böcker, olästa böcker, där finns många bra tips! Ganska tufft kapitel. Nu känner jag stor tillfredsställelse när sonen satte upp nya bokhyllor, jag kan hitta bland mina favoriter! En blir sugen på att följa Kondos alla bra tips och råd (värt att lägga 39 kr på hennes bok på rea nu).

"Om du en gång fått uppleva frihetskänslan av ett hem utan stora lager av saker kommer du aldrig mer att hamstra. Mina kunder berättar för mig att livet är roligare nu för att de brukar tävla med sig själv hur länge de kan klara sig utan något som tagit slut innan de köper nytt eller hittar en ersättning. Det är viktigt att ta reda på hur mycket du har i lådorna, och eliminera överflödet." (sid 106)

lögner och svek - tematrio

Berätta om tre böcker vars handling bygger på lögner och svek! föreslår Lyran.

Felicia försvann av Felicia Feldt handlar om moderns lögner och svek.
Glöm mig av Alex Schulman handlar om moderns lögner och svek.
Rövardotter av Jackie Ferm handlar om pappas lögner och svek.

Maurice av E.M. Forster

Maurice (1914) av Edward Morgan Forster (1879-1970) ville han inte ge ut under sin livstid. Han var tonåring när Oscar Wilde dömdes till straffarbete för otukt. Fortfarande efter 100 år finns det många länder där publicering av boken inte skulle ses med blida ögon.
En utvecklingsroman av en pojke till man, tidsskildring från övre medelklassmiljö, med antal tidsmarkörer som visar att händelserna var för hundra år sedan, men inte störande. Känslorna är sig lika än idag, fast förhoppningsvis utan rädsla och förakt. Foster säger att boken inte är självbiografisk utan en saga.
Den faderlösa Maurice Hall får en lektion om livet och dess uppkomst av sin gamla lärare, men ingenting stämmer för honom, något är fel. I Cambridge träffar Maurice den stilige Clive Durham. De unga männen har starka tankar om religion, säger emot familjen och följer inte med till kyrkan. Men med kärlek är de mer osäkra, enligt konventioner är det ju det mest syndiga. Den unga osäkra kärleken beskrivs fint. Vänskapen och kärleken med platonisk återhållsamhet fortsätter, bådas familjer umgås, arvingar diskuteras. Men när "kärleken flyr blir den ihågkommen inte som kärlek utan som något annat."

Maurice lever ensam och praktiserar en sträng självdisciplin. Punktlighet, hövlighet, fosterlandskärlek. Han känner sig död: "Vad är det för mening med att lägga pengar på hög, äta och spela spel?" Det var det enda han gjorde. Maurice vill ha hjälp med att bota sin dragning till unga män, men kan inte rådfråga husläkaren som anser att dessa är "sedeslösa uslingar av Oscar Wildes sort". Maurice träffar Alec, boken får ett lyckligt slut för de inblandade. Forster skriver i sitt slutord 1960 att han har trott att kunskap skulle medföra förståelse.

14 januari 2018

Lucy av Jamaica Kincaid

"Typiskt", sa hon, och lät som om hon just hade blivit övergiven av en vän. Jag skattade åt henne, men innerst inne undrade jag: Hur blir man sådan, att minsta förändring i väderleken kan få en helt nedslagen, som om vädret inte levde upp till ens förväntningar? Hur blir man sådan? (sid 23)
Lucy (1990) av Jamaica Kincaid berättar om den unga Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att arbeta som au pair. Lycy lär sig en hel om livet under sitt år som barnflicka för Mariahs fyra flickor. Två kvinnor som ser på samma saker, men allt väcker olika associationer och minnen hos dem. Olika samhällsklasser, Lycy fnyser åt Mariahs omsorg om floran och faunan, vars existens hotades av den livsstil som hennes klass levde.

"En sådan som Dinah ser bara en person i min ställning som "flickan" - alltså "flickan som passar barnen". Hon skulle aldrig ha anat att jag redan bildat mig en uppfattning om henne, att hon i mina ögon var en kliché, någon man skulle akta sig för att bli som, någon man borde sträva högre än, någon som jag sett i många varianter förr: en kvinna som är väldigt attraherad av en annan kvinnans liv, inte så att hon inspiredas till att göra likadant, utan så att hon är avundsjuk, helt enkelt. Jag måste skratta." (sid 59)

Lucy är besviken på sin mor som kunde tänka sig att sönerna kunde få högre utbildning, inte hon. Hon vill inte ha någon kontakt med sin familj. Hon undrar över namnen mor har gett henne.

"När jag först börjat ta ställning till mina namn och deras innebörd tyckte jag illa om Lucy, eftersom det verkade så obetydligt, utan någon kärna, inte alls den typen av person jag ville vara ens då. I fantasin kallade jag mig andra namn: Emily,Charlotte, Jane. Så hette författarinnor vars böcker jag älskade. Till slut nöjde jag mig med namnet Enid efter författarinnan Enid Blyton, därför att det namnet lät ovanligast av alla namn jag kommit på." (sid 146)
Flera smakbitar: HÄR.

13 januari 2018

välbevarat manuskript av Jane Austen

Prekambrium har skrivit intressant inlägg, läs och se: HÄR.